TOKIO - Er is nog steeds geen zekerheid over de eventuele vrijlating van de drie Japannners die in Irak in gijzeling worden gehouden door Iraakse verzetsstrijders. De familie van de drie wacht in Tokio in angstige spanning af wat er gaat gebeuren. Zij hadden gehoopt daar rond het middaguur het bericht te krijgen dat hun beminden vrij waren, maar vier uur later was er nog niets bekend.

Mogelijk heeft dit te maken met verwarring over het tijdstip waarop de drie zouden vrijkomen. De Japanse regering kreeg zaterdag van een hoge Iraakse functionaris te horen dat de gijzelaars zondag rond de middag zouden worden vrijgelaten. In Japan dacht iedereen dat dat 12.00 uur Japanse tijd was (05.00 uur Nederlandse tijd), maar het zou kunnen zijn dat dat 12.00 uur Iraakse tijd zou moeten zijn (10.00 uur Nederlandse tijd).

Verwarring

Hoe langer het wachten duurde, hoe meer verwarring er ontstond. Het Japanse persbureau Jiji meldde dat tegen 08.30 uur (Nederlandse tijd) dat de Arabische nieuwszender al-Jazeera had meegedeeld dat de gijzelaars vrij waren. Maar kort daarop meldde de Arabische zender dat dit bericht volkomen onjuist was.

Een Japanse diplomaat die zaterdag in de Jordaanse hoofdstad Amman arriveerde om onderzoek te doen naar het lot van de gijzelaars, zei zondagochtend dat er nog niets bekend is over vrijlating of verblijfplaats van de gijzelaars en ook niet of zij in veiligheid verkeren.

Japanse televisie meldden zondag dat de drie gijzelaars in veiligheid zijn en zich bevinden in de buurt van de stad Fallujah. Japanse regeringsfunctionarissen konden het bericht niet bevestigen.

Geschokt

De hele wereld reageerde geschokt toen donderdag beelden te zien waren van de drie Japanse gijzelaars en hun zwaar bewapende ontvoerders. Die dreigden hun slachtoffers levend te zullen verbranden als Japan niet binnen drie etmalen zijn troepen uit Irak zou terugtrekken.