BAGDAD - Meer dan tien buitenlanders worden vermist in Irak. Van drie Japanners is zeker dat zij in gijzeling worden gehouden door Iraakse strijders. Dat geldt ook voor een Palestijn en een Canadees.

De Arabische televisiezender al-Arabiya zond zaterdag beelden uit van een man die stelde dat de 'Brigades van de Martelaar en Held sjeik Yassin' dertig buitenlanders in gijzeling houden. Bewijzen daarvoor voerde hij niet aan. De gijzelaars zouden vermoord worden als de Amerikanen de blokkade van de stad Fallujah niet zouden opheffen.

Canadese hulpverlener

Canadese diplomaten zijn erin geslaagd in contact te treden met de ontvoerders van de ontvoerde Canadese hulpverlener, een -jarige man Syrische komaf, meldde de Canadese nieuwszender CBC zaterdag op gezag van het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij onderhandelen nu over zijn vrijlating. De ontvoerders zouden deel uitmaken van het Leger van Mehdi, dat de sjiietische geestelijke Muqtada al-Sadr steunt.

Drie Japanse gijzelaars

De Japanse onderminister Ichiro Aisawa van Buitenlandse Zaken, die zaterdagochtend in de Jordaanse hoofdstad Amman is aangekomen in een poging opheldering te krijgen over het lot van de drie Japanse gijzelaars, zei zaterdagmiddag dat hij al diverse inlichtingen heeft ontvangen. Hij wilde niet zeggen of hij contact heeft gehad met de ontvoerders.

Minister van Buitenlandse Zaken Yoriko Kawaguchi heeft een op video opgenomen oproep aan de ontvoerders gedaan om hun gijzelaars vrij te laten. De opname is aan televisiezenders in de hele wereld aangeboden, ook in een versie met Arabische nasynchronisatie. De ontvoerders hebben donderdag gedreigd de drie te zullen doden als Japan niet binnen drie dagen zijn troepen uit Irak zou terugtrekken. Japan heeft laten weten niet op deze eis te zullen ingaan.

Twee Duitsers

Zaterdag werd bekend dat twee Duitsers zoek zijn. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt geen aanwijzingen te hebben dat de mannen zijn ontvoerd. In Zuid-Irak wordt een 37-jarige Britse burger vermist.

Amerikanen

De Amerikaanse nieuwszender CNN berichtte dat sinds een aanval op een konvooi met brandstof, vrijdag bij de luchthaven van Bagdad, twee Amerikaanse militairen en een onbekend aantal buitenlandse burgers worden vermist. De Australische nieuwszender ABC maakte opnamen van een kennelijk Amerikaanse man die werd meegenomen door gewapende Irakezen.

Italianen

Voorts heerst onduidelijkheid over vier Italianen die volgens sommige berichten zouden zijn ontvoerd. De Italiaanse autoriteiten stellen dat er in Irak geen Italianen zijn verdwenen van wie bekend is dat ze in dat land verblijven.

Donderdag ontvoerden gewapende mannen ook acht Zuid-Koreanen. Een van hen wist te ontsnappen en de anderen zijn op dezelfde dag vrijgelaten.