FALLUJAH/BAGDAD - Een delegatie van de Iraakse regeringsraad is zaterdag naar de stad Fallujah gegaan om een bestand te bewerkstelligen. De delegatie probeert er met gevaar voor eigen leven een einde te maken aan de bloedige gevechten.

Ongeveer 35 mensen in tien voertuigen zijn zonder militair escorte de stad ingereden. Vrijdag moest een delegatie afzien van een bezoek door de hevige gevechten in en om de stad. De raad riep eerder op de dag op tot een wapenstilstand in Irak, vooral met het oog op de bloedige gevechten in Fallujah, 50 kilometer ten westen van Bagdad.

Regeringsraad

De regeringsraad is een door de VS aangesteld orgaan dat advies geeft en belast is met regeringstaken. Zeker drie leden van deze raad hebben naar verluidt gedreigd op te stappen als het bloedvergieten in Fallujah niet snel ophoudt.

Staakt-het-vuren

De Amerikaanse generaal Kimmitt bood zaterdag een staakt-het-vuren aan om in gesprek te komen met de 'vijandelijke elementen' in Fallujah. Volgens waarnemers wordt er desondanks nog steeds gevochten in de stad en omgeving. De streek is sinds de Amerikaanse inval ruim een jaar geleden een bolwerk van gewelddadig verzet tegen de bezettingsmacht.

Bagdad

Irakezen hebben zaterdag ook in Bagdad de Amerikanen bestookt. Kleine groepjes jongeren, bewapend met vuurwapens en granaatwerpers, beschoten Amerikanen en maakten zich dan snel weer uit de voeten. Het openbare leven is in een deel van de stad verlamd. Uit protest tegen de Amerikaanse aanvallen op Fallujah bleven veel scholen, winkels, banken en ministeries zaterdag gesloten. Een geestelijke, sjeik Hareth al-Dari, heeft opgeroepen tot een proteststaking op zaterdag en zondag.