AMSTERDAM - Op de Dam in Amsterdam hebben zaterdagmiddag tussen de 7000 en 10.000 mensen geprotesteerd tegen het asielbeleid van het kabinet. De schatting van het aantal is afkomstig van de politie. De demonstratie begon om 13.00 uur op de Dam en eindigde hier na een ronde door de stad omstreeks 17.00 uur. De demonstratie is volgens de politie rustig verlopen.

De actie gebeurde onder de noemer 'Stop de uitzettingen, van harte pardon'. De organisatie, platform Keer het Tij, schat het aantal bezoekers nog iets hoger en houdt het op 15.000 mensen.

Vanuit heel Nederland kwamen demonstranten met bussen naar de hoofdstad. Om 14.00 uur vertrok de massa vanaf de Dam via het Rokin, de Vijzelgracht en de Weteringschans richting het Leidseplein. Via de Marnixstraat en de Rozengracht was iedereen rond 16.00 uur weer terug op de Dam.

Spandoeken

De demonstratie verliep in een uiterst vriendelijke sfeer. Deelnemers droegen spandoeken met leuzen als 'Dit kabinet vraagt om verzet' en 'Asielzoekers zitten in het Verdonk-hoekje', verwijzend naar minister Verdonk (Vreemdelingenzaken). Een groot aantal maatschappelijke groeperingen was vertegenwoordigd en dat verbaasde een aantal omstanders. "Het zijn gewoon hele normale mensen," bracht een toevallige passant vol verbazing uit terwijl de 2 kilometer lange stoet aan haar voorbij trok. Het verkeer op de route ondervond hinder van de demonstratie.

Muzikale noot

Ad Visser en de Iraanse zanger Darius zorgden op de Dam voor een muzikale noot en columnist Jan Mulder stak de aanwezigen een hart onder de riem met een column.

Elly Florax van de Amsterdamse politie was achteraf tevreden. "Alles is rustig verlopen. Zo willen we iedere demonstratie wel in Amsterdam," zei de woordvoerster.