AMSTERDAM - Het XTC-laboratorium dat de Amsterdamse brandweer en politie vrijdagavond in een woning in Amsterdam-Oost aantroffen, is ontmanteld. Bewoners van panden die ontruimd moesten worden, kunnen weer naar huis.

Specialisten zijn tot diep in de nacht bezig geweest met het weghalen van de drugsfabriek. Rond vier uur 's nachts werd de Lampongstraat weer vrijgegeven.

In de woning waren volgens een woordvoerder van de politie grondstoffen voor de productie van honderdduizenden pillen aanwezig. "Het lab had een professioneel karakter," aldus de woordvoerder.

Politie en brandweer reageerden vrijdagavond op grote rookontwikkeling vanuit het huis. Bij aankomst vluchtten twee mannen uit het pand, één van hen sprong van het balkon. De politie heeft beide mannen aangehouden.

Omdat bij de productie van XTC stoffen vrijkomen die een explosie kunnen veroorzaken, ontruimde de politie een deel van de straat. Volgens de politiewoordvoerder komt het zelden voor dat een woning dient als vestiging voor een XTC-laboratorium.