BAGDAD - De Amerikaanse troepen die de Iraakse stad Fallujah bestoken, zijn bereid tot een bestand dat zaterdag kan ingaan. De Amerikaanse generaal Mark Kimmitt heeft dit laten weten. Kimmitt zei op een persconferentie in Bagdad dat de coalitie bereid is een staakt-het-vuren in acht nemen om vredesgesprekken te voeren met de 'vijandelijke elementen' in de stad.

De VS leiden een coalitie van landen die troepen naar Irak hebben gestuurd. De VS hebben zelf zeker 134.000 man in Irak. De rest van de coalitie heeft ruim 23.000 militairen naar het land gestuurd, onder wie 11.000 Britten en ruim 1100 Nederlanders.

Delegatie regeringsraad

Een delegatie van de Iraakse regeringsraad is zaterdag naar de stad Fallujah gegaan om een bestand te bewerkstelligen.

De delegatie probeert er met gevaar voor eigen leven een einde te maken aan de bloedige gevechten.

Ongeveer 35 mensen in tien voertuigen zijn zonder militair escorte de stad ingereden. Vrijdag moest een delegatie afzien van een bezoek aan Fallujah door de hevige gevechten in en om de stad.

Nederlanders doen aanhoudingen

Nederlandse militairen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag bij Ar-Rumayta in Zuid-Irak vier personen aangehouden. De vier zaten in een auto, waarin ook wapentuig bleek te liggen. De verdachten zijn overgedragen aan Britse eenheden.

Dat heeft het ministerie van Defensie zaterdag naar buiten gebracht. De wapenvondst bestond uit een mortieropstelling met vijf -millimeter-granaten, een aantal handgranaten en een AK47-geweer met munitie.

Nederland heeft in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna ongeveer 1275 militairen gelegerd die de opdracht hebben de regio te stabiliseren en mee te helpen aan de wederopbouw. Donderdag nog moesten zij in actie komen bij een schietpartij rond een overheidskantoor in de provinciehoofdstad As Samawah. Nederlandse militairen schoten toen terug.