DEN HAAG - Premier Balkenende ontbeert kracht. Hij zou meer moeten doorpakken, stelt VVD-fractieleider Van Aartsen zaterdag in het Algemeen Dagblad. "Hij heeft het wel in zich, maar het komt er niet uit."

De VVD-leider suggereert dat Balkenende onvoldoende tot zijn recht komt als premier omdat hij zich teveel laat afremmen door de linkervleugel in het CDA. Volgens de liberale voorman zou de minister-president zich meer moeten laten leiden door de rechtse kiezers, en een voorbeeld moeten nemen aan minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Die is volgens Van Aartsen van "de afdeling doorzetten".

Ook verwacht Balkenende volgens Van Aartsen ten onrechte veel steun voor "zijn abstracte verhalen over waarden en normen." "Dat is zó vaag, daar haken mensen af."

Van Aartsen zou er niet rouwig om zijn als de afschaffing van de onroerend zaak belasting (ozb) niet doorgaat, ook al was dit bij de afgelopen verkiezingen een van de belangrijkste VVD-thema's. "Ach, de liberale kiezer heeft niets met de ozb. Het kan hem waarschijnlijk niets schelen of de VVD die verkiezingsbelofte wel of niet nakomt."

De VVD-voorman wacht nog op excuses van minister Donner (Justitie). Die had vorige maand tijdens een debat over terrorisme in de richting van VVD'er Wilders gezegd dat als die een godsdienstoorlog wil voeren, hij dat zonder de bewindsman moest doen. Wilders nam die opmerking serieuzer dan de minister dat zelf deed en eiste excuses. Van Aartsen verwacht die de komende week, en wel publiekelijk.