BERLIJN - De Duitse bondskanselier Schröder vindt het geen stijl dat de Nederlandse CDA-fractievoorzitter Verhagen hem openlijk heeft aangevallen. Volgens de regeringsleider van de Bondsrepubliek nam Verhagen de kritiek gewoon over van de Beierse premier Stoiber, bij wie de CDA-politicus kort daarvoor op bezoek was geweest.

De sociaal-democratische kanselier vindt de kwestie verder volkomen onbelangrijk, stelde hij zaterdag in een interview met de Volkskrant. Verhagen had Schröder op zijn website een van de minst succesvolle en minst indrukwekkende kanseliers sinds de Tweede Wereldoorlog genoemd.

'Kortzichtig opiniebeleid'

Na zijn bezoek aan de christen-democratische premier van Beieren stelde de CDA-voorman dat Schröder een "kortzichtig opiniebeleid" voert waarbij Duitsland zijn voortrekkersrol in Europa heeft losgelaten. De opmerkingen kwamen nog geen twee weken nadat Schröder en premier Balkenende tot de conclusie waren gekomen dat er geen stekeligheden meer bestonden in de relatie tussen Nederland en Duitsland.

"Het is geen probleem dat er af en toe ook verschil van mening is", stelde Schröder zaterdag in de Volkskrant. Volgens hem zullen er altijd weer periodes zijn waarin Den Haag en Berlijn niet per se hetzelfde standpunt hebben.

De kanselier zegt dat niet dramatisch te vinden: "Dat moet een vriendschappelijke verhouding kunnen hebben, anders is het geen vriendschappelijke verhouding".

Onenigheid

De jongste onenigheid tussen de buurlanden ontstond toen minister Zalm van Financiën zijn Duitse collega Eichel bekritiseerde over diens aanpak van het Duitse begrotingstekort. "Ik van mijn kant zal geen adviezen geven over hoe je de situatie in ons geweldige buurland kunt oplossen. Dat weten de Nederlanders zelf het beste", aldus Schröder zaterdag.