BAGDAD/LONDEN/MOSKOU - Het optreden tegen opstandelingen in de stad Fallujah in West-Irak komt de Amerikanen op steeds meer kritiek te staan. Rusland riep de Amerikanen vrijdag op hun militaire offensief te staken en af te zien van 'buitenproportioneel geweld'. Iraakse soennitische schriftgeleerden riepen op tot een algemene staking uit protest tegen de Amerikanen.

Ook uit de door de Amerikanen aangestelde Iraakse regeringsraad kwam kritiek. De invloedrijke soenniet Adnan Pachachi noemde het Amerikaanse offensief 'illegaal en volstrekt onacceptabel'.

Precies een jaar na de val van Saddam Hussein onthield de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zich voor de BBC van directe kritiek op bondgenoot Amerika. Wel zei Straw dat de huidige situatie in Irak de ergste crisis is waarmee de coalitietroepen tot dusver zijn geconfronteerd.

Gevechten

Na zware gevechten kregen de coalitietroepen vrijdag de oostelijke stad Al-Kut weer in handen. Twee dagen geleden moesten Oekraïense militairen het veld ruimen na gevechten met het Mahdi Leger van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Aanhangers van al-Sadr hebben nu alleen nog de heilige stad Najaf in handen.

In Karbala ten zuiden van Bagdad vochten strijders van al-Sadr tegen Poolse en Bulgaarse militairen. In de gevechten kwamen drie leden van de militie van de geestelijke en een vrouwelijke pelgrim om.

450 Irakezen

Ziekenhuisbronnen lieten weten dat het geweld in Fallujah, dat een brandhaard is van verzet tegen de Amerikanen, deze week aan zeker 450 Irakezen het leven heeft gekost. Het aantal gewonden beliep volgens een ziekenhuisdirecteur zeker duizend. De Amerikanen hebben sinds het begin van het offensief bijna veertig man verloren.