UTRECHT - Ook op vrijdag heeft vakantieverkeer voor extra drukte op de Nederlandse wegen gezorgd. De hele dag stonden richting de bekende recreatiegebieden files, aldus verkeerscentrale TIC.

Vrijdagochtend zorgden onstuimige buien, een ongeval en het paasverkeer vooral uit Duitsland onder meer voor een lange file op de A12 naar Den Haag. Een gekantelde vrachtwagen met papier versperde drie rijstroken, het verkeer druppelde maar langzaam over de vluchtstrook langs het ongeval. De vrachtwagenchauffeur moest met rugletsel naar een ziekenhuis.

Texel

In de middag stroomden de wegen richting de waddeneilanden, de Veluwe, Zeeland en het IJsselmeer vol. Voor de boot naar Texel ontstond een file van vier kilometer, de wachttijd liep op tot anderhalf uur. De Teso (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) verdubbelde de frequentie van de veerdienst om alle toeristen over te zetten. Op de Veluwe vulde zich de A50 tussen Hoenderloo een knooppunt Waterberg met vakantieverkeer.

De grootste problemen deden zich vrijdagmiddag voor tussen Utrecht en Den Bosch. In de richting van het zuiden sloot de politie de snelweg anderhalf uur af na een ernstig ongeval. Hierdoor vormde zich achter het ongeluk een file van dertien kilometer. Kijkers uit de andere rijrichting veroorzaakten ook nog eens acht kilometer file.

Piek

Op het drukste moment, halverwege vrijdagmiddag, stonden in Nederland 21 files met een totale lengte van honderd kilometer. Het was daarmee minder druk dan vorig jaar. De piek in de paasdrukte lag eveneens als vorig jaar op donderdagmiddag toen er 55 files stonden met bij elkaar een lengte van driehonderd kilometer.

Ongeveer 600.000 Nederlanders gaan er tijdens het paasweekeinde even tussenuit. Van hen blijft tweederde in eigen land en vertrok de rest vooral naar België, Duitsland en Frankrijk. Circa 850.000 buitenlandse toeristen hebben ervoor gekozen om Pasen in Nederland door te brengen, de meesten komen uit Duitsland en België. De ANWB verwacht dat op Tweede Paasdag het terugkerend verkeer opnieuw rekening moet houden met opstoppingen.