AMSTERDAM - Een gewapende man is maandagmorgen omstreeks half de Rembrandttoren aan het Amstelplein in Amsterdam binnengedrongen en houdt daar meerdere mensen onder schot.

De politie en ME hebben het kantoorgebouw omsingeld en de omgeving afgegrendeld. Mensen werkzaam in het gebouw mogen het niet verlaten. Ook worden ze dringend verzocht om niet in de buurt van de ramen uitkijkend op de Rembrandttoren te komen.

Trein- en metroverkeer mag niet stoppen op het nabij gelegen Amstelstation. Op het moment wordt ook het Amstelstation ontruimd.

Breedbeeldtelevisie

De politie probeert met de man in contact te komen. Het is nog onduidelijk wat zijn beweegredenen zijn. Een deel van de aanwezigen wist te ontsnappen, nadat de man was binnengestormd.

Het NOS-journaal meldt dat de man zich met zijn actie wil verzetten tegen "de manipulatie van verkopers van breedbeeldtelevisie". Volgens de gijzelnemer maken die zich schuldig aan het verkopen van "creatieve onzin".

De politie kan nog niet bevestigen dat het de man eigenlijk om Philips te doen is. Philips bivakkeerde enkele jaren in de Rembrandttoren, maar verhuisde enkele maanden geleden naar de ernaast gelegen Breitnertoren.

Explosieven

Volgens Leon Stam, werkzaam bij het trainings- en adviesbureau Marcus Evans op de zestiende etage, moeten op last van de gijzelnemer op iedere etage affiches voor het raam worden gehangen met teksten als "Wij misleiden" en "Kleisterlee lies". De man is volgens hem niet alleen bewapend met een machinegeweer, maar zou ook explosieven bij zich hebben. "Je kunt je ongeveer voorstellen hoe we ons hier voelen."

Marcel Faber van het headhuntersbureau Heidrick & Struggles, op de twaalfde etage, omschrijft de situatie als "een enge stilte waar het normaal heel bedrijvig is." Volgens Faber waren de reacties in eerste instantie "luchtig", tot de ernst van de situatie doordrong. Er wordt druk getelefoneerd met het thuisfront.

Diverse mensen zeiden erg geschrokken te zijn door de gijzeling. Er zitten vrij veel Amerikaanse bedrijven in de toren en het is vandaag precies een half jaar geleden dat door een terroristische aanslag op het World Trade Center in New York duizenden mensen om het leven kwamen.

De politie Amsterdam heeft inmiddels een informatienummer ingesteld voor betrokkenen en familieleden:-5522122. Hier kunnen zij voor vragen omtrent de situatie in de rembrandttoren terecht.

Rembrandttoren

In de Rembrandttoren zijn 56 bedrijven gevestigd. Volgens de Kamer van Koophandel gaat het onder meer om beleggingsadviseurs Merrill Lynch en Lehman Brothers, advocatenkantoor Hoegen/Dijkhof en het headhuntersbureau Heidrick & Struggles.

De toren is in 1995 gebouwd. Het is met z'n 135 meter en 36 verdiepingen het hoogste gebouw van de stad. De twee torens die ernaast staan, de Breitner- en de Mondriaantoren, zijn minder hoog.

In Nederland is de Rembrandttoren één van de hoogste torens, na het gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam. Dat is met 151 meter de grootste wolkenkrabber in het land.