SOFIA - Minstens zeventig mensen hebben medische hulp moeten inroepen na een ongeluk met een busje traangas vrijdag op een kantoor van de verkeerspolitie in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Dat hebben de Bulgaarse autoriteiten bekendgemaakt. Aanvankelijk werd uitgegaan van een aanslag, maar onderzoek heeft uitgewezen dat er geen opzet in het spel was.

Van de gewonden moesten er 48 in het ziekenhuis worden behandeld. Vijf gewonden zijn er slecht aan toe, maar geen van hen verkeert nog in levensgevaar, meldden de ziekenhuizen in Sofia.

Het busje traangas zat in de zak van een 51-jarige man die op het kantoor was om zijn rijbewijs op te halen. Hij heeft verklaard dat het busje uit zijn zak viel toen hij zich bukte. De man is aangehouden. Hij is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld.

Pesticide

Volgens het ministerie van Volksgezondheid gaat het om het gas chloropicrin, ook wel nitrochloroform genoemd. Het is een pesticide die tijdens de Eerste Wereldoorlog ook wel werd gebruikt als traangas voor militaire doeleinden. Het irriteert de ogen en tast de longen en de lever aan.

Artsen hebben iedereen die op het moment van het ongeval in het gebouw bevond opgeroepen zich medisch te laten onderzoeken. Veel symptomen kunnen pas uren later optreden als het gif op de kleding doordringt tot op de huid.