DEN HAAG/SAMAWAH - Nederlandse militairen zijn donderdagavond betrokken geweest bij een schietpartij rond het lokale overheidsgebouw in de Iraakse provinciehoofdstad As Samawah. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie werd er met klein kaliber op het gebouw geschoten en hebben daar gelegerde Nederlandse militairen vervolgens teruggeschoten.

Ook is er door de aanvallers een raketgranaat afgeschoten, maar deze miste doel. Voor zover nu bekend, zijn bij het schietincident geen gewonden gevallen. Defensie heeft geen berichten binnengekregen over arrestaties van mogelijke daders.

Na het incident zijn Nederlandse militairen ingezet bij de beveiliging van de stad in nauwe samenwerking met Iraakse veiligheidsfunctionarissen. Zo werden drie nabijgelegen bruggen afgegrendeld. Leden van de Nederlandse 'quick reaction force' bezetten één brug, Iraakse veiligheidseenheden grendelden de andere twee af. Nederlandse en Iraakse patrouilles verrichtten onderzoek naar de schietpartij.

Nederland heeft in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna ongeveer 1275 militairen gelegerd die de opdracht hebben de regio te stabiliseren en mee te helpen aan de wederopbouw.