ALGIERS - Abdelaziz Bouteflika is herkozen als president van Algerije. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Algiers heeft hij bij de verkiezingen donderdag 83,5 procent van de stemmen gekregen. Dit is Goede Vrijdag officieel bekendgemaakt.

De belangrijkste uitdagers van de 67-jarige Bouteflika hebben al aangekondigd dat zij de verkiezingsuitslag wegens fraude zullen aanvechten. Volgens de officiële uitslag heeft Bouteflika's belangrijkste uitdager, ex-premier Ali Benflis, slechts 7,9 procent van de stemmen gekregen. Derde is de radicaal-islamitische Abdallah Djaballah met 4,8 procent.

Verkiezingscampagne

Bouteflika had tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat hij een tweede mandaat tot 2009 nodig heeft om zijn hervormingsbeleid te voltooien. Hij wil het Noord-Afrikaanse land een tijdperk van democratie en markteconomie binnenloodsen.

In Algerije zijn de afgelopen jaren zeker 100.000 mensen om het leven gekomen door politiek geweld. Moslim-extremisten richtten er slachtpartijen aan onder de burgerbevolking.