AMSTELVEEN - Nederlandse rokers van Marlboro-sigaretten moeten vanaf deze week welhaast blind zijn om de waarschuwing op hun pakje te missen. Marlboro heeft eerder dan wettelijk verplicht veel grotere kaders met teksten als Roken is dodelijk en Rokers sterven jonger op de doosjes gezet.

In Nederland is Marlboro met een marktaandeel van 40 procent het grootste merk. De waarschuwende teksten beslaan bijna eenderde van de voorkant van het pakje en 40 procent van de achterkant.

Vanaf mei zijn producenten van sigaretten verplicht de vernieuwde waarschuwing in Nederland op de pakjes te zetten. Daarmee loopt Nederland vooruit op Europese wetgeving die in september van kracht wordt.

Volgens een woordvoerder van Philip Morris zitten de nieuwe pakjes Marlboro in de loop van deze week in de automaten. De snelle invoering van de grote waarschuwingsteksten valt samen met de introductie van een nieuwe verpakking. Voor Philip Morris was het praktisch om die introductie samen te laten vallen met de presentatie van de opvallender waarschuwingen.

Desgevraagd wil de woordvoerder niet veel zeggen over het confronterende karakter van de nieuwe verpakking. "Het is een keuze van de overheid. Het is zoals het is."