DEN HAAG - Nederlandse ziekenhuizen denken op korte termijn meer patiënten voor hetzelfde geld te kunnen helpen. Door efficiënter te gaan werken, hoopt de brancheorganisatie NVZ het ministerie van Volksgezondheid over te halen de komende drie jaar geen extra kortingen op te leggen.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigde vrijdag dat er gesprekken gaande zijn met de NVZ over een dergelijk prestatiecontract. Hij noemde het positief dat de ziekenhuizen nu zelf aangeven mogelijkheden te zien efficiënter te gaan werken. Onder welke voorwaarden het ministerie mee wil gaan met de voorstellen van de brancheorganisatie, zal de komende weken moeten blijken.

FNV

De ambtenarenbond van de FNV, Abvakabo, sprak vrijdag van een "interessant voorstel" van de NVZ. "Als de sector daarmee enkele jaren rust krijgt, is dat een goede zaak," stelde bestuurder T. de Jong.

De plannen van de brancheorganisatie mogen wat de vakbond betreft echter niet leiden tot een verdere stijging van de werkdruk in ziekenhuizen. "Die werkdruk is al hoog genoeg," aldus De Jong.