AMSTERDAM - Jonge bezorgers van ochtendkranten presteren niet slechter op school dan scholieren die geen kranten rondbrengen. Ze blijven niet vaker zitten en beide groepen halen op hun overgangsrapport gemiddeld dezelfde cijfers. Ook is een krantenwijk niet nadelig voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Krantenbezorgers doen het op verschillende terreinen juist beter dan niet-bezorgers.

Dit blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Toegepaste Sociale Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Nijmegen. In het onderzoek zijn de schoolpresentaties van 15-jarige dagbladbezorgers vergeleken met leeftijdsgenoten zonder krantenwijk.

Krantenbezorgers doen hun huiswerk doelmatiger dan niet-bezorgers. Ze halen vergelijkbare resultaten terwijl ze gemiddeld een kwartier minder tijd besteden aan huiswerk en er minder over klagen. Verder spijbelen ze minder, komen minder vaak te laat en zijn minder vaak ziek. Ook hechten krantenbezorgers meer waarde aan hard werken en diploma's om wat te bereiken in het leven. Onderzoekers komen tot de conclusie dat krantenbezorgers ambitieuzer zijn

In totaal bezorgen in Nederland ongeveer 4.500 15-jarigen kranten, van wie 3.400 een ochtendkrant. Dit zijn degenen met een bezorgovereenkomst. Het is niet ondenkelijk dat meer 15-jarigen een ochtendkrant bezorgen, namelijk als invaller voor een ander.