LOS ANGELES - De Amerikaanse regering heeft de strijdkrachten opdracht gegeven noodplannen uit te werken voor het gebruik van kernwapens tegen zeker zeven landen. Volgens The Los Angeles Times van zaterdag, dat zich baseert op geheime overheidsstukken, gaat het om China, Rusland, Irak, Noord-Korea, Iran, Libië en Syrië.

Het document, dat op 8 januari naar het Congres is gestuurd, rept ook van de ontwikkeling van kleinere kernwapens voor gebruik op het slagveld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell bevestigde zondag het bericht. Maar hij voegde er aan toe dat op dit moment tegen geen enkel land Amerikaanse kernwapens staan gericht. De regering moet wel rekening houden met nieuwe bedreigingen, aldus Powell zondag voor de Amerikaanse televisie.

Bush zou het gebruik van nucleaire wapens in drie situaties overwegen: in geval van doelen die niet met conventionele wapens kunnen worden uitgeschakeld, als vergelding tegen een aanval met nucleaire, biologische of chemische wapens en in "geval van een verrassende militaire ontwikkeling".

'Doellanden'

Volgens analisten is het de eerste keer dat in officiële stukken over kernwapens een langere lijst met potentiële 'doellanden' is opgenomen. Bekend was al wel dat er gedetailleerde plannen zijn voor een kernwapenaanval op Rusland. "Dit is dynamiet", aldus Joseph Cirincione, kernwapenspecialist bij een studiecentrum in Washington.

In het document zouden een Arabisch-Israëlisch conflict, een oorlog tussen China en Taiwan en een aanval van Noord-Korea op diens zuiderbuur als potentiële ontwikkelingen gelden waarvoor het gebruik van kernwapens moet worden voorbereid. Dat geldt ook voor een aanval van Irak op Israël.

Toespraak Bush

De Amerikaanse president Bush zal maandag in een toespraak ingaan op zijn verder te volgen strategie tegen het internationale terrorisme. Hij zal onder meer verklaren dat de VS landen waar massavernietigingswapens worden gemaakt, zullen aanpakken. Deze strategie verwijst in de eerste plaats naar Irak, waar Saddam Hussein nog steeds aan de macht is. De VS willen dat Irak inspecteurs toelaat zodat zij berichten over de productie van massavernietigingswapens kunnen onderzoeken.

De Verenigde Staten hebben Groot-Brittannië gevraagd een plan op te stellen voor deelname van 25.000 Britse militairen aan een eventuele grootscheepse gezamenlijke militaire aanval op Irak. Het Amerikaanse plan gaat volgens The Observer uit van een troepenmacht van in totaal 250.000 man voor een militaire operatie die veel lijkt op de operatie Desert Storm uit 1991 toen geallieerde troepen Irak uit Koeweit verdreven. Hiermee zou een nieuwe fase ingaan in de strijd tegen het internationaal terrorisme. Een woordvoerder van de Britse premier Blair heeft het bericht onmiddellijk tegengesproken.

Indonesië

In de strijd tegen het terrorismenetwerk al-Qaeda zouden de VS ook actief kunnen worden in landen die tegen Amerikaanse aanwezigheid zijn. Een van die landen zou Indonesië kunnen zijn. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris noemt Indonesië in The New York Times van zondag een "plaats van belang". Indonesië is de grootste moslimnatie ter wereld en anti-Amerikaanse gevoelens zijn er wijdverbreid. Over eventuele gesprekken tussen de VS en Jakarta wil de functionaris niets zeggen.

De Verenigde Staten hebben zondag gezegd vierhonderd soldaten terug te trekken uit de strijd tegen al-Qaeda-aanhangers in het oosten van Afghanistan. "Ik betwijfel of die troepen daar nog terugkeren", zei een Amerikaanse legerwoordvoerder. Nabij Gardez in het oosten leiden de Amerikanen al acht dagen een aanval op een bolwerk van strijders van al-Qaeda en de Taliban. Meer dan duizend soldaten doen mee aan operatie-Anaconda.