TOKIO/BAGDAD - De drie gegijzelde Japanners in Irak waren donderdag aanwezig bij de gijzelname van zeven Zuid-Koreanen die na enkele uren werden vrijgelaten. Dat stelde een van de gekidnapte Zuid-Koreanen, citeerde het Japanse persbureau Kyodo vrijdag de Zuid-Koreaanse radiozender CBS.

De ex-gijzelaar zei dat de militante Iraki's de Zuid-Koreanen dwongen in dezelfde auto te stappen waarin de Japanners zich bevonden. Nadat de gijzelnemers alle eigendommen van de gegijzelden hadden verbrand, brachten ze de Japanners ergens anders heen.

Familieleden

Familieleden van de gegijzelde Japanners riepen de Japanse regering op gehoor te geven aan het ultimatum van de Irakezen en zich uit Irak terug te trekken, desnoods tijdelijk.

Ondanks de gijzeling verklaarde Zuid-Korea vast te houden aan het besluit om binnenkort 3000 militairen naar Irak te sturen. Volgens plan ging vrijdag een militaire verkenningsmissie op pad. De Zuid-Koreanen hebben in Irak al zeshonderd niet-vechtende manschappen.

Canadees

Behalve de drie Japanners, zouden nog zeker twee buitenlanders in de macht van Iraakse opstandelingen zijn. Een van hen is een Canadees die voor de humanitaire organisatie International Rescue Committee werkt. Hij zou van Syrische komaf zijn.

Naar verluidt is de 33-jarige man eerder deze week in Zuid-Irak ontvoerd, mogelijk door een militie van de radicale moslim Muqtada al-Sadr. Fahi Ihsan Fadel was in de media aanvankelijk als Arabier uit Israël bestempeld.

Ook lijkt een Brit ontvoerd. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat de 37-jarige Gary Teeley sinds begin deze week is vermist.