DEN HAAG - Het salaris van ministers moet met 30 procent omhoog. Dat adviseert een commissie onder leiding van oud-minister Dijkstal aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Het salaris van ministers bedraagt nu een kleine 9500 euro bruto per maand. Dat zou naar ruim 12000 moeten, zo meldde RTL Nieuws donderdag.

De discussie over de hoogte van de beloning van ministers loopt al jarenlang. Het salaris van ministers loopt achter bij dat van veel topambtenaren, die dus meer verdienen dan hun 'baas'. Volgens de commissie-Dijkstal is dat een ongewenste situatie. Het streven zou moeten zijn dat alle ambtenaren minder verdienen dan hun minister.

Ook stelt de commissie vast dat het salaris van Kamerleden de afgelopen jaren is gestegen, terwijl de ministers er niet op vooruit zijn gegaan. Dat is volgens de commissie niet terecht. Minister Zalm van Financiën acht het 'nu niet de tijd om ministerssalarissen met 30 procent te verhogen'. "Het is tijd voor een pas op de plaats. Ook voor ministers", aldus de bewindsman in RTL Nieuws.

Eigen zakken

Ook de SP is tegen verhoging. Volgens Tweede-Kamerlid Kant verdienen ministers niet te weinig. "Het probleem is dat sommige topmabtenaren veel meer ontvangen dan ze verdienen. Als bijna heel Nederland in de min wordt gezet, kan het kabinet niet de eigen zakken gaan vullen. Het kabinet moet de salarissen van topambtenaren terugbrengen naar normale proporties."

De officiële presentatie van het advies van de commissie-Dijkstal is volgende week dinsdag. Dat zal veel breder zijn dan alleen de beloning van ministers. Ook staatssecretarissen, Kamerleden, commissarissen van de koningin en andere regionale bestuurders komen aan bod.