GRONINGEN - Vijf artsen en een verpleegkundige hebben zich donderdag voor het medisch tuchtcollege in Groningen fel verweerd tegen klachten van de ouders van Jolanda Venema. Het echtpaar Venema verwijt de medici fouten te hebben gemaakt bij de behandeling van hun verstandelijk gehandicapte dochter. Ze stierf in 1999 in een verpleeghuis, nadat ze kort tevoren was ontslagen uit het ziekenhuis.

Vier specialisten van het ziekenhuis Nij Smellinghe, een huisarts en een verpleegkundige van het verpleeghuis Maartenswouden in Drachten, waar Jolanda Venema het laatste jaar van haar leven verbleef, moesten zich donderdag verantwoorden. Vooral de huisarts moest het ontgelden. Hij zou onder meer veel te passief hebben gehandeld, menen de klagers.

Naakt

Jolanda Venema werd eind jaren tachtig landelijk bekend, omdat ze soms naakt werd vastgebonden in een tehuis in Assen. In 1999 kreeg ze ernstige ontstekingen rond de oren en overleed vervolgens aan adem- en hartproblemen.

De behandelende artsen zouden volgens de ouders te weinig rekening hebben gehouden met de specifieke, zwakke lichamelijke toestand van Jolanda bij de toediening van medicijnen. Die zouden bovendien in te hoge doses zijn gegeven.

Veel informatie over de laatste dagen van hun dochter hoorden ze pas na maanden of na jaren. Overleg met de instellingen zou stroef zijn verlopen. Volgens de ouders wilden die pas meer kwijt als zij van verdere stappen zouden afzien. Daar waren ze niet op ingegaan.

De artsen stelden in hun verweer alles te hebben gedaan wat in hun mogelijkheden lag. Zij voelen zich door de klachten van de Venema's onheus bejegend. Ze wijzen de suggestie af dat de vrouw wegens haar handicap teveel overlast zou hebben veroorzaakt en daarom te snel zou zijn ontslagen. Uitspraak 7 juni.