AMSTERDAM - De gewezen groothandelaar in softdrugs Johan V., alias de Hakkelaar, moet 16 april voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen wegens problemen met de fiscus. Volgens de beschuldiging van het Openbaar Ministerie (OM) weigert V. informatie te verschaffen over winsten die hij in de jaren negentig met zijn illegale handel heeft geboekt.

De Hakkelaar gold in die tijd als een van de grootste en meest tot de verbeelding sprekende drugshandelaren van de lage landen. De strafzaak tegen hem en enkele van zijn vazallen trok enorme media-aandacht. Het OM maakte destijds gebruik van twee (criminele) kroongetuigen voor de bewijsvoering, hetgeen resulteerde in 5,5 jaar gevangenisstraf en een miljoen gulden boete voor V.

V. weigerde de boete te betalen, hetgeen hem op zes maanden vervangende hechtenis kwam te staan. Aan het eind van die periode vroeg de Belastingdienst aan de rechtbank V. te gijzelen, omdat die een aanslag van ongeveer 120 miljoen euro weigerde te betalen. Die gijzeling heeft een jaar geduurd. De kans bestaat dat V. opnieuw achter tralies belandt, als de huidige fiscale zaak tot een veroordeling leidt.

De belastingaanslag is V. na zijn strafzaak opgelegd, aldus een woordvoerder van het OM. "Hij is erg onduidelijk over zijn winsten gebleven. Het niet verschaffen van inlichtingen daarover is een fiscaal delict."