BAGDAD - De Zuid-Iraakse steden Najaf en Al-Kut zijn in handen van de militie (Mahdi Leger) van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr. Dat zei de Amerikaanse generaal Ricardo Sanchez donderdag.

Hij benadrukte dat de Spanjaarden nog steeds in twee basiskampen in Najaf zijn, maar dat aanhangers van Al-Sadr de binnenstad hebben bezet. Sanchez kondigde aan dat de coalitietroepen Al-Kut spoedig zullen bevrijden.

Volgens getuigen hebben aanhangers van Al-Sadr ook de heilige stad Karbala onder controle. In de nacht hadden in deze stad vuurgevechten plaats tussen militieleden en Poolse en Bulgaarse coalitiemilitairen.

Commandant Sanchez van de coalitietroepen in Irak zei dat de de militaire operaties net zo lang doorgaan tot het Mahdi Leger en de soennitische opstandelingen niet langer een bedreiging vormen voor het land.

Intussen wordt op verschillende plaatsen in Irak gevochten zoals Fallujah en bij Bagdad. Ongeveer 20 kilometer buiten de hoofdstad werd een Amerikaans konvooi bestookt. Zeker twee voertuigen gingen in vlammen op.