AMSTERDAM - D66 wil dat het huidige softdrugsbeleid wordt voortgezet en dat softdrugs uiteindelijk volledig gelegaliseerd worden. "Dan kunnen we de gezondheidsrisico's nog beter beperken en blijft de softdrugsmarkt controleerbaar", aldus het D66-Kamerlid Boris van der Ham.

De ministers Piet Hein Donner van Justitie, Hans Hoogervorst van Volksgezondheid en Johan Remkes van Binnenlandse Zaken lieten de afgelopen week weten een verbod op nederwiet te overwegen, omdat het THC-gehalte zo hoog zou zijn dat de wiet als harddrugs aan te merken valt. Van der Ham vindt het goed dat het kabinet de risico's van softdrugsgebruik in kaart wil brengen om zo de gebruikers beter te kunnen voorlichten. "Maar een algeheel verbod zal leiden tot criminalisering van softdrugs", denkt hij.

In plaats daarvan stelt het Kamerlid voor dat de Keuringsdienst van Waren in de toekomst de bevoegdheid krijgt om hasj en wiet te keuren. "Als er kaf tussen het koren zit, moeten zij dat signaleren en uit de coffeeshop halen", aldus Van der Ham. "Maar de oplossing mag in geen geval zijn dat we softdrugs criminaliseren en coffeeshops sluiten. Want dan gooien we het kind, het badwater èn het bad weg".