QALQILYA - Het Israëlische leger is maandagochtend de Palestijnse stad Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever binnengetrokken. Volgens ooggetuigen rolden zo'n vijftig tanks en pantserwagens onder dekking van helikopters de stad binnen.

Inwoners zeiden dat de Israëliërs vantevoren de elektriciteit hebben afgesloten. Vorige week voerde het Israëlische leger een vergelijkbare operatie uit in de stad Tulkarem. Het leger maakte toen jacht op Palestijnse militanten. Honderden Palestijnen werden toen gearresteerd en meegenomen voor verhoor.

Het leger trok zich zaterdag uit Tulkarem terug, maar een woordvoerder kondigde aan dat meer operaties zouden volgen in andere plaatsen op de Westelijke Jordaanoever.

Een 30-jarige Palestijnse man werd gedood toen een helikopter een raket op zijn huis afschoot, zo is in Palestijnse kringen vernomen. Ziekenhuisfunctionarissen zeiden dat in Qalqilya in totaal zeker twee mensen zijn gedood.

Volgens Palestijnse bronnen doorzoeken de Israëliërs de huizen in de stad. Helikopters hebben ook raketten afgevuurd op een gebouw van de persoonlijke lijfwacht van de Palestijnse leider Arafat.

Het Israëlische leger heeft nabij Bethlehem een aantal vluchtelingenkampen omsingeld. Op het kamp Dheisheh werden zondagavond laat raketten afgevuurd. Het is niet bekend of hierbij slachtoffers zijn gevallen. Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat de bezetting van het vluchtelingenkamp Dheisheh maandagochtend is voltooid. Israëlische tanks waren dit kamp zaterdag al binnengetrokken.

/DOSSIERMidden Oosten