MAASTRICHT - Erectiepillen blijken het geheugen te bevorderen. Tot die ontdekking zijn wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) gekomen. De onderzoekers denken dat in de toekomst geheugenpillen op de markt kunnen komen.
Universiteit Maastricht

Het nieuwe medicijn, met nagebootste bepaalde stoffen uit de erectiepillen, zou bijvoorbeeld geheugenklachten van patiënten met de ziekte van Alzheimer kunnen verlichten. Genezen kunnen de stoffen niet.

De stoffen sildenafil in Viagra en vardenafil in de nieuwe erectiepil Nuviva voeren de productie van de geheugenstimulerende stof cGMP in de hersenen op. Vardenafil werkt volgens de onderzoekers zelfs nog beter dan sildenafil.

De wetenschappers hebben samen met de Duitse farmaceut Bayer inmiddels nieuwe stoffen aangemaakt, die in chemisch opzicht familie zijn van vardenafil en sildenafil. De nieuwe stoffen stimuleren het geheugen zonder dat een erectie plaatsvindt. "De eerste kleine testjes vinden al op mensen plaats", zegt onderzoeker A. Blokland van UM.

"Maar over de resultaten hiervan laat Bayer nog niks los. Over een jaar zal meer duidelijk zijn", zegt Blokland. Hij verwacht dat de toekomstige geheugenpillen minder nare bijwerkingen zullen hebben dan de huidige medicamenten voor patiënten met Alzheimer. "Ik zie hier veel toekomst in."