MOSKOU - NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer heeft tijdens zijn bezoek aan Moskou geprobeerd de Russen gerust te stellen over de expansieplannen van het bondgenootschap. De Hoop Scheffer verklaarde in interviews met de Russische media dat de NAVO geen plannen heeft om de militaire activiteiten in de nieuwe Baltische lidstaten op te voeren.

"Er komt geen grote concentratie van militairen op het grondgebied van de drie Baltische staten", aldus de NAVO-leider. Hij voegde daaraan toe dat hij de Russische bevolking ervan wil overtuigen dat het bondgenootschap "geen verborgen agenda" heeft en dat de uitbreiding niet bedoeld is om de Russische belangen te schaden.

Moskou heeft eerder laten weten dat het de uitbreiding van de NAVO met onder meer Estland, Letland en Litouwen, drie voormalige Sovjetrepublieken, ziet als bedreiging. Russische functionarissen beschuldigden de NAVO ervan "anti-Russisch" te zijn en dreigden de Russische militaire doctrine dienovereenkomstig te wijzigen. De Hoop Scheffer heeft donderdag later op de dag onder meer een ontmoeting met de Russische president Poetin.