INZELL - Met een cheque van 14.000 dollar, de beloning voor het winnen van de wereldbeker, nam Adne Söndral zondag afscheid van de schaatssport. De Noor won zijn laatste 1500 meter en niemand misgunde hem dat. Söndral kiest voor studie, werk en familie. "In het schaatsen heb ik niets meer te winnen."

De concurrentie haalde opgelucht adem. "Het wordt misschien ietsje makkelijker voor mij", meende Erben Wennemars, vierde in de race en tweede in het eindklassement. "Het zou een gemis zijn voor het schaatsen als hij echt stopt. Maar helemaal zeker ben ik daar niet van."

Söndral nam zelf niet veel later alle twijfels weg. Met een glas champagne in de hand concludeerde hij dat het een mooie dag was om te stoppen. "Dat heb ik al maanden geleden besloten. Ik heb alles gewonnen wat binnen mijn bereik lag. Behalve de olympische 1000 meter, misschien. Maar weer vier jaar is geen optie."

Söndral wil binnen een half jaar zijn studie economie afronden en heeft plannen voor een loopbaan in het bedrijfsleven. "Maar ik wil ook meer tijd doorbrengen met mijn familie. Sinds kerst was ik acht, negen dagen thuis. Het is mooi geweest."

De laatste constatering werd beaamd door Erben Wennemars. Met een diepe zucht sloot de sprinter van Spaar Select het seizoen af. "Lichamelijk heb ik me goed ontwikkeld, maar op de belangrijke momenten heb ik het laten liggen", keek hij terug op een bewogen schaatsjaar.

Zijn optreden in Inzell was kenmerkend. Wennemars reed vrijdag op een nieuw type klapschaats een mislukte 500 meter, een dag later op zijn oude paar naar eigen zeggen zijn beste 500 meter (35,66, tweede achter Takeda) van het jaar, om de dag te besluiten met een merkwaardig ongeval op de 1000 meter.

Wennemars wist ook zondag niet te vertellen hoe de botsing met de Noorse coach Oxholm had kunnen gebeuren. "Ik bleef achter mijn eigen schaats hangen en ging onderuit. Pas later hoorde ik dat ik in mijn val Oxholm geraakt had. Ik ben vreselijk geschrokken." Oxholm moest met een gapende vleeswond naar het ziekenhuis waar hij nog binnen een uur bezoek kreeg van Wennemars. "Hij stond al weer in de hal. Gekke jongens, die Noren. Bij ons gaat iemand met zo'n wond drie weken plat."

Wennemars sloot het weekeinde zondag af met een succesje. De vierde plaats op de 1500 meter, achter Söndral, de verrassende Rus Lalenkov en olympisch kampioen Parra deed hem stijgen naar de tweede plaats in het eindklassement en goed voor de nodige dollars. "Daar ga ik leuke dingen van doen, bier drinken bijvoorbeeld."

/DOSSIERSchaatsen