LILLE - Het Noord-Franse stadsgewest Lille-Roubaix-Tourcoing met ongeveer een miljoen inwoners zit sinds woensdagavond 21.00 uur zonder stroom. Oorzaak is een actie van de vakbonden van EDF, het landelijke Franse elektriciteitsbedrijf. De activisten draaiden de stoppen eruit om te protesteren tegen komende privatiseringsplannen.

In elk geval tot donderdagochtend blijven de centra van de steden in het gewest van stroom verstoken. In de woonwijken er omheen is er hier en daar nog elektriciteit, maar de straatverlichting is uit.

Door de privatisering raken de 140.000 werknemers bij EDF (Electricité de France) en de 30.000 bij het zusterbedrijf GDF (Gaz de France) hun huidige, gunstige pensioenregeling kwijt.

Europese richtlijnen

President Chirac had bij het aantreden van de nieuwe regering op privatisering aangedrongen om bij EDF de gang van zaken in overeenstemming te brengen met de Europese richtlijnen, dat wil zeggen dat er een eind moet komen aan het monopolie van het staatsbedrijf.

De bonden willen niet dat de elektriciteitsmarkt wordt geprivatiseerd, al was het maar om de Franse kerncentrales veilig te stellen. De nieuwe minister van Economische Zaken en Financiën, Sarkozy, betoogde woensdag in de Franse Kamer nog dat er geen sprake is van privatisering.

In het verleden is bij acties van EDF nooit de stroom afgesloten. De bonden kondigen nu soortgelijke acties aan in de rest van het land totdat definitief van privatiseringsplannen wordt afgezien.

Kerncentrale

Er worden ook acties verwacht bij de grootste draaiende kerncentrale ter wereld, die van Gravelines tussen Calais en Duinkerken met zijn zes reactoren. De Franse elektriciteitsvoorziening is voor 80 procent afhankelijk van kernenergie.