AMERSFOORT - Ongeveer veertig inwoners van Amersfoort hebben in de nacht van woensdag op donderdag hun huis moeten verlaten, omdat bij het spoor een rugtas met een bom zou liggen. De bewoners werden opgevangen op het politiebureau, meldde een politiewoordvoerder donderdagochtend. De bewoners mochten rond .15 uur weer naar huis.

Rond 1.45 uur liep een verdacht persoon in camouflagekleding in de buurt van het Centraal Station aan de Barchman Wuytierslaan. De man was erg in de war. Toen agenten ter plaatse kwamen, riep hij hun toe dat hij een bom in zijn rugtas had.

Hij wierp de tas weg en waarschuwde de politiemensen dat ze er niet aan mochten komen, omdat het projectiel dan zou afgaan. De agenten hielden de verwarde man aan en verhoorden hem. Hij zit vast.

Het Explosieven Opruimingscommando (EOC) kwam ter plaatse om het pakket te onderzoeken. In de rugtas bleek geen bom te zitten. Het treinverkeer van en naar Amersfoort werd enkele uren stilgelegd.

Tussen half zes en zes uur gingen er weer treinen rijden. Reizigers moeten voorlopig rekening houden met vertragingen en uitval van treinen, aldus een woordvoerster van ProRail verkeersinformatie.