HILVERSUM - Het congres van Leefbaar Nederland heeft officier van justitie Fred Teeven zondagmiddag gekozen als lijsttrekker voor de Tweede-Kamerverkiezingen die over ruim twee maanden worden gehouden. Het voormalig VVD-lid uit Oudkarspel kreeg 164 van de 227 stemmen.

De late verkiezing van een partijleider was nodig, omdat de eerder gekozen lijsttrekker Fortuyn de partij moest verlaten na uitspraken die tegen het verkiezingsprogramma indruisten.

Nadat Teeven was gefeliciteerd kreeg onmiddellijk LN-medeoprichter Henk Westbroek het woord. Onder enthousiasme van het congres prees de popzanger Teeven aan als iemand die eerlijk durft te zeggen dat hij de wijsheid niet in pacht heeft. "Die eerlijkheid is verfrissend. Teeven zal vaak de mond zijn van de wijsheid die in deze partij bestaat."

Westbroek erkende dat de partij een beetje in een spagaat verkeert door het vertrek van Fortuyn. "Dat is jammer, maar hij nam afstand van wat u als leden in het verkiezingsprogramma heeft gezet en dan is het einde verhaal, want u bent de baas. Dat is een beetje anarchistisch, maar dat is juist de charme van deze partij."

Teeven zelf bedankte in een korte reactie het congres voor het gestelde vertrouwen. "We gaan ervoor. Als een pitbull moet je je een beetje verbergen. Dat doe ik nog een beetje, maar dat wordt wel anders", kondigde hij aan. Teeven zei verder te hopen dat hij erin zal slagen de partij bij elkaar te houden. Later zondagmiddag spreekt de kersverse lijsttrekker het congres nog eens uitgebreid toe.

/NIEUWSOfficier van justitie Teeven kandidaat-lijsttrekker LN