JERUZALEM/GAZA/RAMALLAH - Zaterdag werd Israël opgeschrikt door twee zware zelfmoordaanslagen. Het leger sloeg keihard terug met raketaanvallen en acties in Palestijnse gebieden. Er vielen zeker negentien doden en ruim 150 gewonden. Het Israëlische leger zei zondag onverminderd door te gaan met zijn acties in Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De Israëlische premier Sharon overlegt zondagochtend met zijn kabinet.

Bij een bomaanslag op een café in het centrum van Jeruzalem vielen elf doden, onder wie de 22-jarige dader. Zeker vijftig mensen raakten gewond. Twee Palestijnse organisaties, Hamas en de Al-Aqsa Martelaren Brigade, eisten de aanval op.

Het populaire café zat erg vol. Volgens een ooggetuige stapte een man naar binnen die zichzelf meteen opblies. Vlakbij is de officiële residentie van premier Sharon, maar die was op dat moment niet thuis.

Gewapende Palestijnen openden zaterdagavond op de drukke strandpromenade van de stad Netanya het vuur op voorbijgangers. Ook gooiden ze een handgranaat in een hotel. Een vrouw en een baby kwamen om. Er vielen tientallen gewonden. De politie schoot twee daders dood. De Al-Aqsa Martelaren Brigade eiste de aanslag op.

Beide aanslagen volgden op een zeer bloedige vrijdag, die bijna vijftig mensenlevens eiste. Zaterdagavond heeft de Israëlische minister Peres telefonisch overleg gevoerd met zijn Amerikaanse collega Powell, zo meldde de radio. Washington veroordeelde het geweld en riep voor de zoveelste keer beide partijen op daar een eind aan te maken.

Zinni

Israël stelde bij monde van een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Gideon Meir, dat de Palestijnse leider Arafat de komende vredesmissie van de Amerikaan Zinni wil dwarsbomen en uit is op oorlog. Israël kwamen meteen na de aanslagen met tegenmaatregelen. Het leger en de marine schoten minstens dertig raketten af op het hoofdkwartier van Arafat in Gaza-stad.

Arafat verblijft in Ramallah. Het kantoor werd geheel verwoest en er vielen twintig gewonden. Een Palestijnse politiepost in Hebron op de Westelijke Jordaanoever werd eveneens met raketten aangevallen. Israëlische helikopters vielen ook Palestijnse doelen in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever aan. Eén Palestijn is gedood. De broer van een leider van de Al-Aqsa Martelaren Brigade is doodgeschoten in zijn auto.

Tanks en bulldozers

Israël kondigde zondagochtend gewoon aan door te gaan met de acties in Palestijnse gebieden. In de nacht van zaterdag op zondag trokken tanks en bulldozers de Gaza-strook in. De Israëliërs vuurden granaten af op het vluchtelingenkamp Tel al-Soltan nabij Rafah. Zeven Palestijnen raakten gewond.

Tanks drongen ook het Palestijnse dorp Wadi al-Salqa in het zuiden van de Gazastrook binnen en het kamp Dheisheh bij Bethlehem. De Israëliërs deden huiszoekingen. In het kamp Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever zijn de afgelopen dagen zeshonderd Palestijnen opgepakt, onder wie zestig leden van Palestijnse veiligheidsdiensten. Bij de actie zijn zestien Palestijnen gedood. Zaterdagavond trok het leger zich terug uit Tulkarem.

Qarara

Ook de nabijgelegen Palestijnse plaats Qarara werd met granaten en machinegeweren beschoten. In de Israëlische stad Ashdod deed zich zaterdagavond een zware explosie voor, maar de Israëlische politie liet weten dat er geen sprake was van een Palestijnse aanslag. Een Palestijns ziekenhuis meldde dat een zwangere Palestijnse zaterdag bij een Israëlische wegversperring op de Westelijke Jordaanoever is overleden na een miskraam. Dat gebeurde bij de stad Kalkiliya. Het komt vaak voor dat zwangere Palestijnsen die op weg zijn naar een ziekenhuis lang moeten wachten bij een controlepost.

Israëlische soldaten schoten een 15-jarige meisje dood nabij Bethlehem. Bij een gewelddadig incident bij de grensovergang Kissufim tussen de Gazastrook en Israël is zaterdag een Israëliër om het leven gekomen. Zondagochtend is bij de joodse nederzetting Netzamrim bij Gaza-stad een Palestijn gedood door een kolonist.

Vrijdag werd bekend dat de laatste vier verdachten van de moord op de Israëlische minister van Toerisme Ze'evi zijn opgepakt. Het brein achter de moord zou Madji el Ramawi zijn, een leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. De dood van Ze'evi in oktober zorgde voor nog meer spanningen tussen beide partijen.

/DOSSIERMidden-Oosten