PEKING - Premier Balkenende is bezorgd over de verslechterde veiligheidssituatie van de laatste dagen in Irak. Tijdens zijn bezoek aan China zei de premier woensdag dat er volop reden is "om waakzaam te blijven". Dat geldt ook voor de ongeveer 1260 Nederlandse militairen die in de zuidelijke provincie Al Muthanna opereren, waar het nog altijd relatief rustig is.

In een gesprek met meereizende journalisten zei Balkenende woensdag dat hij niet wil vooruitlopen op een kabinetsbesluit over de eventuele verlenging van de Nederlandse missie in Irak. Het kabinet hakt daarover naar verwachting deze of volgende maand de knoop door.

De Tweede Kamer vroeg dinsdag aan minister Kamp van Defensie om een nieuwe brief met de laatste veiligheidsanalyse voor de Nederlanders in Irak. Ook in de Tweede Kamer leven grote zorgen over de ontwikkelingen in Irak, waar de westerse militairen nu behalve met aanslagen in de soennitische driehoek bij Bagdad ook steeds meer te maken krijgen met verzet van de sjiieten in het zuiden.

Balkenende benadrukte woensdag het grote belang van een grotere rol van de internationale gemeenschap in de toekomst van Irak. De premier voelt er niet voor om bijvoorbeeld Apache-gevechtshelikopters naar Irak te sturen, een idee dat LPF-fractievoorzitter Herben opperde. "Dat lijkt me geen goed idee", aldus Balkenende.