RIJSWIJK - Nederlanders eten steeds meer vis en schaal- en schelpdieren. Vorig jaar kochten zij 13 procent meer zeebanket dan in 2002. Vooral garnalen, mosselen, gerookte zalm en vis uit de diepvries zijn populair. Dat heeft het Visbureau woensdag gezegd.

In 2003 kochten consumenten voor 365 miljoen euro aan vis, schaal- en schelpdieren bij de viskraam, in de viswinkel en de supermarkt. Vooral Hollandse garnalen vonden gretig aftrek. De afzet steeg met 50 procent. "Een prijsdaling en een succesvolle promotiecampagne liggen daaraan ten grondslag", aldus het Visbureau.

Nederlanders kochten ook meer gerookte zalm en mosselen. Van beide steeg de afzet met 36 procent. "Ook diepvriesvis liet met een omzetstijging van 25 procent positieve resultaten zien." De populaire gebakken vis is vorig jaar enigszins uit de gratie geraakt. Consumenten kochten 5 procent minder kibbelingen en lekkerbekken.

Vijftigplussers blijken echte visliefhebbers. Van hen koopt 77 procent verse vis tegen een gemiddelde onder alle Nederlanders van procent. "Van de groep mensen onder de 35 koopt de helft wel eens verse vis. Zij blijven dus ver achter", zegt het Visbureau. De organisatie wil jongeren door middel van een reclamecampagne bewegen meer vis te klaar te maken.