UTRECHT - De Utrechtse korpschef P. Vogelzang wil preventief fouilleren alleen toepassen op veelplegers. Hij vindt het een uitstekend middel in de strijd tegen de criminaliteit, maar vindt het onzin dat iedereen zich tijdens een actie moet laten controleren. Dat zei een woordvoerder van zijn korps woensdag.

Vogelzang zou graag zien dat politiemensen zich tijdens een fouilleeractie mogen beperken tot mensen die in hun ogen interessant zijn. "Nu moeten we iedereen controleren, terwijl de mensen die het aangaat, weglopen", zo liet hij via zijn woordvoerder weten. De korpschef vindt preventief fouilleren daarom voor de gewone burger een te zwaar middel en meent dat het nuttiger is om burgers niet te hinderen, maar hen juist te betrekken bij het bestrijden van de criminaliteit.

Preventief fouilleren is in Utrecht mogelijk sinds mei vorig jaar. Sindsdien zijn ongeveer 5000 mensen gecontroleerd op wapens en verdovende middelen. Daarbij zijn behalve elf verboden wapens vooral veel spullen boven water gekomen die als wapen gebruikt zouden kunnen worden.