DEN HAAG - Het huidige vaccin tegen kinkhoest heeft teveel bijwerkingen en werkt onvoldoende. Dit heeft de Gezondheidsraad geschreven in een advies dat deze week aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid wordt gepresenteerd.

De raad wil dat het ministerie betere vaccins in het buitenland koopt. Dit zou ongeveer 10 miljoen euro per jaar kosten. Volgens de raad zou dit een tijdelijke kwestie zijn, omdat Nederlandse wetenschappers zelf aan de ontwikkeling van een beter vaccin kunnen werken. Dit zou ongeveer drie jaar duren.

Zuigelingen krijgen in Nederland de zogenoemde DKTP-coctail, een inenting tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Volgens de Gezondheidsraad stijgt het aantal kinderen dat, ondanks de inenting, toch kinkhoest krijgt. Per jaar lijden 4000 tot 8000 kinderen aan de ziekte.

Ook zijn er steeds meer bijwerkingen van de prik. Volgens de Gezondheidsraad zijn ze niet levensbedreigend of gevaarlijk, maar wel erg lastig. Kinderen kunnen bijvoorbeeld plotseling flauw vallen of een lichte aanval van stuipen krijgen.