JERUZALEM/GAZA-STAD - Gewapende Palestijnen hebben zaterdagavond op de strandpromenade van de Israëlische stad Netanya het vuur geopend op voorbijgangers. Zeker 25 mensen raakten daarbij gewond. Dit heeft de Israëlische radio gemeld. Het Spaanse persbureau EFE maakt zelfs melding van zeker 38 gewonden.

Drie van de daders zijn door de politie doodgeschoten, zo melden diverse bronnen. Een vierde dader zou op de vlucht zijn. Of ook Israëli's gedood zijn, is vooralsnog onduidelijk. Van de gewonden zijn er vijf ernstig aan toe, aldus de ambulancedienst. Een van de ernstig gewonden is een baby, aldus een arts.

Op de strandpromenade van Netanya is het zaterdagavond, na het einde van de sabbat, vaak erg druk. Sinds het uitbreken van de tweede intifada in september 2000 heeft het geweld al ruim 1300 mensenlevens geëist, zeker 1012 Palestijnen en 320 Israëli's.

'zwarte vrijdag'

De aanslag van Netanya volgt op de 'zwarte vrijdag' die volgens uiteenlopende bronnen zeker veertig, mogelijk vijftig mensenlevens heeft geëist. Netanya was vorig jaar mei al doelwit van een Palestijnse zelfmoordaanslag, waarbij vijf mensen om het leven kwamen.

Netanya ligt op slechts luttele kilometers van de autonome Palestijnse stad Tulkarem. Daar had het Israëlische leger onlangs een vluchtelingenkamp bestormd en zestien mensen gedood.

De Israëlische luchtmacht reageerde op de aanslag van Netanya met een aanval op het kantoor van de Palestijnse president Arafat in Gaza-Stad, zo meldt de Israëlische tv. Volgens Palestijnse bronnen hebben Israëlische helikopters zeker vijf raketten afgevuurd op doelen rond het hoofdkwartier van Arafat. Er zijn geen berichten over slachtoffers. Palestijnse brandweerlieden lieten verslaggevers niet door. Tot de doelwitten behoren de gebouwen van de Palstijnse veiligheidsdiensten.

Arafat zelf is niet in Gaza. Hij mag al sinds december van de Israëli's Ramallah niet verlaten.

/DOSSIERMidden-Oosten