AMSTERDAM - De echtgenoot van minister Karla Peijs, van Verkeer en Waterstaat is betrokken geweest bij verboden kartelafspraken tussen Europese cementbedrijven. In 2000 zijn de belangrijkste deelnemers aan dit kartel veroordeeld tot 110 miljoen euro boete. Rinus Platschorre was voorzitter van de Nederlandse cementbranchevereniging (VNC).

Marijke Vos, voorzitter van de parlementaire commissie bouwfraude eist opheldering van minister president Balkenende en van Peijs, zo schrijft de Volkskrant woensdag.

Balkenende moet uitleggen of hij van de betrokkenheid van Platschorre op de hoogte was toen hij Peijs aanstelde als minister. Vos vraagt zich af of dit de schijn van belangenverstrengeling kan oproepen. Peijs is immers als minister verantwoordelijk voor de modernisering van de bouwsector.

Platschorre beweert te zijn gescreend toen zijn vrouw tot minister werd benoemd. Hij zou zijn vrijgesproken omdat het bedrijf waar hij directeur van was, de ENCI in hoger beroep werd vrijgesproken. Uit documenten van de Europese Commissie en het Europese Hof van Justitie blijkt nu dat de branchevereniging die hij vertegenwoordigde wel betrokken was.