AMSTERDAM - Bij nieuwe gevechten in de Iraakse stad Ramadi zijn volgens het Pentagon minstens twaalf Amerikaanse mariniers gesneuveld. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie dinsdag gemeld. Volgens berichten van getuigen ter plekke vielen tientallen Irakezen de mariniers aan in de buurt van de gouverneursresidentie in Ramadi, in de provincie Anbar. Ook aan Iraakse kant werden hevige verliezen geleden.

In Fallujah, dat ook in Anbar ligt, vernietigden Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vier huizen met raketten. Volgens een arts kwamen 26 Irakezen, onder wie vrouwen en kinderen, om het leven bij de aanval die dinsdagavond in het duister werd uitgevoerd. Een dertigtal mensen raakte gewond.

Verzetshaard

Fallujah is een van de felste verzetshaarden in Irak. De stad ligt in het gebied ten noorden en westen van Bagdad waar de bevolking in meerderheid soennitisch is en de aanhang van Saddam Hussein het grootst is. Naar aanleiding van de lynchpartij van vorige week van vier Amerikaanse soldaten heeft het Amerikaanse leger besloten de stad onder controle te brengen.

Sinds de strijdmacht van de sjiitische geestelijke Muqtada Al-Sadr zondag in opstand kwam tegen de coalitietroepen in Irak zijn al 130 Irakezen en meer dan dertig soldaten van de coalitietroepen omgekomen.

Italianen

Bij gevechten tussen Italiaanse soldaten en gewapende Irakezen in de stad Nasiriyah kwamen dinsdag vijftien Irakezen om, meldde het Italiaanse leger. Volgens de Italianen gebruikten de gewapende sjiieten burgers als menselijk schild.

In de stad Amarah vielen maandagavond vijftien Iraakse doden bij gevechten waar Britse soldaten bij betrokken waren. Een Oekraïense soldaat kwam om bij gevechten in de stad Kut.

Al-Sadr zou zich ophouden in zijn kantoor in Najaf, een sjiitische stad die vlakbij Kufa ligt, waar Al-Sadr veel aanhangers heeft en zich de afgelopen dagen schuil hield in een moskee.