BARCELONA - Een meerderheid van de gemeenteraad van Barcelona heeft zich dinsdag uitgesproken tegen het stierenvechten in de Catalaanse stad. Saskia Oskam van het Nederlandse Comité Anti Stierenvechten (CAS) reageerde opgetogen op het nieuws uit Barcelona.

Oskam was bijna twee weken geleden nog met een landgenote naar Barcelona gereisd om in een internationaal gezelschap van ongeveer driehonderd mensen tegen het stierenvechten te betogen. De actievoerders dienden tienduizenden ingezamelde petitiekaarten tegen het stierenvechten in bij de gemeente Barcelona. "We willen dat het stierenvechten in heel Spanje wordt verboden, maar zijn in Barcelona begonnen omdat Catalonië als diervriendelijk geldt", aldus Oskam."

Stimulans

"Het besluit van de gemeenteraad is natuurlijk geweldig en een stimulans voor ons om de campagne langzaam uit te breiden. In regio's als Valencia en Andalusië zal het echter veel moeilijker worden om succes te behalen. Ze zijn daar lang niet zo diervriendelijk."

Signaal

De Catalaanse krant El Periódico meldde dat de verklaring tegen het stierenvechten met 21 tegen 15 stemmen is aangenomen. Het besluit van de gemeenteraad betekent echter niet dat stierenvechten vanaf nu zijn verboden. De gemeenteraad heeft een signaal afgegeven, maar een wet over het bannen van stierenvechten in Barcelona dient ter goedkeuring aan het regionale parlement van Catalonië te worden voorgelegd.