DEN HAAG - Boze coffeeshophouders en een verdeelde Tweede Kamer. Het plan van de ministers Hoogervorst (Volksgezondheid) en Donner (Justitie) om de verkoop van nederwiet te verbieden heeft voor veel commotie gezorgd.

Het spul mag niet meer over de toonbank als blijkt dat het als een harddrugs moet worden beschouwd. De ministers willen daartoe een onderzoek laten uitvoeren naar de schadelijkheid van THC, de werkzame stof in cannabisproducten. De ministerraad spreekt er donderdag over.

Nederwiet is de laatste jaren door toename van het percentage THC flink sterker geworden. Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) waarschuwde vorig jaar nog voor angst- en paniekaanvallen bij onervaren wietrokers.

Controleerbaar

De PvdA ziet helemaal niets in een verbod. Dat leidt volgens die partij tot illegaal gebruik en vergroot het risico voor de gezondheid. "Het gebruik van softdrugs moet controleerbaar blijven." CDA, VVD en D66 zien minder bezwaar in een verbod als uit het onderzoek zal blijken dat gebruikers ernstige risico's lopen. Maar de VVD wil cannabis niet zomaar op de lijst met harddrugs plaatsen.

Coffeeshops

Het CDA wil niet alle coffeeshops sluiten. Als blijkt dat cannabis gevaarlijk is kan nederwiet met een te hoog THC-gehalte uit de shops gehaald worden, aldus de christen-democraten. D66 pleitte in het verkiezingsprogramma voor legalisering van softdrugs. Onderzoek vinden de democraten dan vooral ook nuttig om te voorkomen dat er troep op de markt komt.

Volgens de meest recente gegevens van het Trimbos-instituut, het landelijke kenniscentrum voor onder meer verslavingszorg, ligt het percentage THC (tetrahydrocannabinol) in nederwiet de laatste jaren (2000/2002) op gemiddeld 15,2 procent. In 1999 was dat nog 8,6 procent. In buitenlandse wiet zit maar 6,6 procent THC.

Schizofrenie

Volgens een woordvoerder van het Trimbos-instituut is er nu nog niks bekend over de effecten op de gezondheid van THC. Wel wijzen studies uit dat er aanwijzingen zijn voor een verband tussen langdurig gebruik van cannabisproducten en schizofrenie. Maar een direct verband met THC is niet aangetoond.

'Waanzin'

A. de Loor van de Stichting Adviesbureau Drugs juicht een onderzoek toe. Volgens hem is nog steeds niet wetenschappelijk aangetoond dat THC problemen veroorzaakt bij consumenten. "Ik denk dat er geen problemen zijn.". De onrust over mogelijke schadelijke effecten van THC noemt hij 'waanzin'.

Volgens de Vereniging van Cannabisdetaillisten wordt met een verbod veertig jaar overheidsbeleid in één keer te grabbel gegooid. Nederwiet heeft niets met harddrugs te maken, vindt ze. "Softdrugs blijft softdrugs. Het is een kwestie van doseren", aldus voorzitter J. Goos. Hij waarschuwt net als de PvdA voor criminalisering. "We krijgen dan met straatdealers en achterkamertjeshandel te maken. Een vermenging met de harddrugswereld. Daar zit niemand op te wachten."

Cannabis Sativa

Marihuana of wiet wordt gemaakt door de vrouwelijke bloemtoppen van de Cannabis Sativa, oftewel hennepplant, te drogen en te verkruimelen. Hasj is de geperste hars van de hennepplant.