AARLEN - Marc Dutroux denkt dat hij kort na zijn proces om het leven zal komen. Volgens hem sturen complotterende politiemensen aan op zijn dood. Hij vreest dat hij te veel heeft onthuld over agenten die betrokken zouden zijn bij de ontvoering van An en Eefje.

Dutroux zei dat dinsdag voor de rechtbank in Aarlen. Uitgebreid wilde hij dinsdag niet ingaan op de agenten bij de ontvoering, want 'er is voor mij een doodsgevaar als ik erover praat. Ik kende die politiemensen verder ook niet, noch hun namen, noch hun voornamen'.

'Tijgerin'

Dutrouxs advocaat Baudewijn zegt het wel bijzonder vreemd is dat maar twee personen de meisjes zouden hebben ontvoerd. "Dan moeten die twee personen wel acht armen hebben gehad." Vrienden hebben verklaard dat An een 'tijgerin' kon zijn en bij de ontvoering van zich afgebeten moet hebben.

Advocaat Quirynen van de ouders van An zegt dat de meisjes door de hypnoseshow van Rasti Rostelli, die zij vlak voor hun ontvoering hadden bezocht, vermoeid of verzwakt moeten zijn geweest. Dat zou betekenen dat ze wel degelijk door twee mannen meegelokt zouden kunnen zijn.

Marc Dutroux zorgde eerder op de dag voor flinke ophef. Hij ging door het lint, toen een nieuwe ploeg bewakers hem, zoals elke ochtend, tweemaal zeer grondig fouilleerde. Volgens de politie begon Dutroux met zijn hoofd tegen een muur te bonken.

Houdgreep

Dutroux zelf beweert dat de politie hem heeft mishandeld. Zijn advocaat Baudewijn zegt dat Dutroux achterwaarts in een houdgreep is genomen. "Daarbij is zijn rug en nek gekwetst. Ook is hij onzacht in aanraking gekomen met een raam."

Schaafwonden

De rechtszaak was dinsdag gewoon begonnen. Dutroux betrad, met schaafwonden op zijn voorhoofd, zijn beklaagdenbank. Rond elf uur is het proces enige tijd onderbroken, zodat een arts Dutroux kon onderzoeken.

Rostelli

De rechters en jury hoorden dinsdag getuigen van de ontvoering van de tienermeisjes An en Eefje in Oostende. De Nederlandse hypnotiseur Rasti Rostelli , wiens show de meisjes voor hun ontvoering hadden bezocht, hoeft niet te verschijnen als getuige in het proces-Dutroux. De vader van Dutroux-slachtoffer An Marchal dringt niet langer aan op zijn komst.

Vader Marchal drong aanvankelijk aan op de komst van Rostelli, omdat hij vreesde dat de meisjes nog onder invloed van de hypnose mogelijk door Dutroux in verleiding waren gebracht. Marchal neemt er echter genoegen mee dat de assistent van Rostelli komt getuigen, evenals de Belgische gerechtspsychiater Deberdt. Deze liet dinsdag al weten dat gehypnotiseerde personen meestal na 10 minuten terugkeren tot een volledig bewustzijn.