DEN HAAG - Minister De Graaf (Koninkrijksrelaties) gaat volgende week niet naar de Nederlandse Antillen. Er zijn nu geen afspraken te maken met de gevallen regering, en hij wil voorkomen dat het beeld ontstaat dat de bewindsman langskomt om te zeggen hoe het wel moet.

Dat zei De Graaf dinsdag na een debat in de Tweede Kamer. De bewindsman zou volgende week op werkbezoek naar de Antillen gaan. Dat wordt nu een paar weken opgeschoven.

Crisis

Als reactie op de val van het kabinet-Louisa-Godett zei hij te hopen dat deze crisis tot stabiliteit en daadkracht zal leiden. Hij voegde daaraan toe dat er geen minuut verloren mag gaan om de problemen waarmee de eilanden worstelen aan te pakken. De werkgroep bijvoorbeeld die de toekomstige financiële en bestuurlijke verhoudingen onderzoekt, moet gewoon doorgaan, vindt De Graaf.

De bewindsman wilde niet speculeren over hoe het verder moet. "Ik doe geen uitspraak of er nieuwe verkiezingen moeten komen, over een nieuwe coalitie of over een zakenkabinet." Wel gaf hij aan dat verkiezingen mogelijk vertraging opleveren.

Weinig resultaten

Over de afgelopen periode zei De Graaf dat er wel erg veel energie is gaan zitten in 'onderlinge politieke verhoudingen en incidenten'. Ook heeft de Antilliaanse regering weinig resultaten laten zien, aldus de bewindsman. Hij benadrukte nog eens dat een Antilliaanse regering die wel resultaten laat zien, kan rekenen op extra steun vanuit Nederland.

De Kamerleden Van Bochove (CDA) en Rijpstra (VVD) waren nog wat stelliger in hun beoordeling van de crisis op de Antillen. Daar is de afgelopen tijd nauwelijks geregeerd, meende Van Bochove. "De regering sleepte zich van crisis naar crisis." Rijpstra sprak onomwonden zijn voorkeur uit voor een zakenkabinet.