BELFAST - De protestantse Noord-Ierse Eerste Minister David Trimble wil in mei 2003 een referendum houden in Noord-Ierland over een eventuele hereniging met Ierland. Trimble sprak zaterdag op een bijeenkomst van zijn Ulster Unionist Party (UUP), waar hij kort ervoor als voorzitter werd herkozen.

De unionisten, protestants, zijn voorstander van Britse heerschappij over Noord-Ierland. De katholieken zijn veelal voorstander van een verenigd Ierland. Het referendum zou gelijktijdig met verkiezingen voor het regionale parlement moeten worden gehouden. Een besluit over een referendum moet overigens door Londen worden goedgekeurd, aldus de BBC.

Volgens Trimble zal de volksraadpleging aantonen dat de provincie nog altijd stevig onderdeel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Binnen katholieke kring in Noord-Ierland is recent gezegd dat er steeds meer katholieken in de provincie komen waardoor een verenigd Ierland slechts een kwestie van tijd zou zijn. Trimble zei dat de volksraadpleging met deze 'republikeinse bluf' zal afrekenen.