HAARLEM - De 42-jarige C.D. uit Purmerend, die januari vorig jaar in Tokio een 85-jarige Japanse vrouw met een rolschaats doodsloeg, krijgt geen straf. De rechtbank in Haarlem heeft hem dinsdag vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg twee weken geleden om ontslag van rechtsvervolging.

De Japanse werd 26 januari vorig jaar op klaarlichte dag vlak voor haar woning met een rolschaats op haar hoofd geslagen. Zij overleed korte tijd later aan hersenletsel. D., een voormalige koffieshophouder, zei tijdens zijn proces zich van de moord niets meer te herinneren. Eerder heeft hij in Japan verklaard dat er kwade geesten in het huis van het slachtoffer woonden.

Gedragsdeskundigen hebben vastgesteld dat D. ten tijde van de moord volledig ontoerekeningsvatbaar was. Hij leed aan psychotische wanen als gevolg van jarenlange extreme werkdruk en overmatig gebruik van softdrugs. Verplichte behandeling was volgens de deskundigen niet nodig, omdat de psychose van de man inmiddels verdwenen is. De rechtbank heeft de conclusie van de deskundigen overgenomen en acht opzet niet bewezen.