DEN HAAG - De ANWB verwacht donderdag, vrijdag en tweede paasdag grote drukte op de Nederlandse wegen. Ongeveer 600.000 Nederlanders gaan er tijdens het paasweekeinde even tussenuit. Dat zijn er 150.000 minder dan vorig jaar.

Volgens de ANWB blijven 400.000 Nederlanders in eigen land en gaat de rest naar vooral België, Duitsland en Frankrijk. De avondspits van donderdag zal vermoedelijk meer files tellen, omdat veel mensen al 's middags op pad gaan.

Op Goede Vrijdag ontstaan de eerste files 's ochtends vroeg. Maar de ANWB verwacht rond het middaguur de grootste drukte, vooral door de komst van Duitse vakantiegangers. Vorig jaar stond er op dat moment 140 kilometer file. Met name op de A12 vanuit Duitsland via Arnhem naar Den Haag en op de snelwegen rond Eindhoven (A2/A67) moet het verkeer rekening houden met vertraging. Ook op de A16 vanuit Rotterdam naar Antwerpen en de A1 Apeldoorn-Amsterdam kunnen opstoppingen ontstaan.

ANWB

De ANWB verwacht maandag, tweede paasdag, opnieuw verkeersproblemen. Bij slecht weer zullen 's ochtends al files ontstaan, bij mooi weer zijn die in de namiddag en 's avonds mogelijk. De opstoppingen doen zich dan voor op de snelwegen rond de Veluwe en worden veroorzaakt door terugkerend vakantieverkeer. Zowel richting Duitsland als richting de Randstad bestaat volgens de ANWB kans op vertraging.

Ook zijn er maandag evenementen die veel verkeer trekken zoals Sail Kampen, Mega Motor Mekka in Assen en de Paasraces in Zandvoort.

Op de buitenlandse wegen zullen rond de feestdagen waarschijnlijk ook files ontstaan. In Duitsland is donderdag de drukste dag op de weg, met files in het zuiden van het land en op de wegen rond Hamburg en Berlijn. In Frankrijk wordt zaterdag veel verkeer verwacht op de toegangswegen naar de skigebieden in de Franse Alpen.