GAZA - De Palestijnen zijn niet onder de indruk van de verklaring van de Israëlische premier Sharon dat hij over een staakt-het-vuren wil onderhandelen 'terwijl er wordt gevochten'. Nabil Abu Rudeina, de belangrijkste adviseur van de Palestijnse leider Arafat, deed de verklaring vrijdagavond af als 'waardeloos'.

Rudeina zei dat Sharon zich moet realiseren dat hij niet met militaire middelen de geweldspiraal kan doorbreken. "Hij moet eerst een einde maken aan de slachtingen in de vluchtelingenkampen en andere vormen van agressie tegen de Palestijnen", zei Rudeina.

Sharon zei vrijdag voor de Israëlische televisie dat hij ondanks het aanhoudende geweld bereid is te onderhandelen met de Palestijnen. Daarmee lijkt hij af te zien van zijn eis dat er pas onderhandeld kan worden als er zeven dagen zonder geweld voorbij zijn gegaan.

"Ik dacht dat de situatie misschien kalmer zou worden, voor we over een staakt-het-vuren zouden praten. Maar we bevinden ons in een oorlogssituatie en daarom zullen de gesprekken onder de wapens plaatsvinden", aldus Sharon.

/DOSSIERMidden-Oosten