WASHINGTON - Een meerderheid van de Amerikanen (53 procent) heeft zich nu tegen het Irak-beleid van president Bush gekeerd. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau Pew Research Center. Dat stelde in januari nog vast dat maar 37 procent van de Amerikaanse bevolking het beleid afkeurde.

Bijna 60 procent van de ondervraagden vindt dat Bush geen duidelijk plan heeft voor het oplossen van de problemen in het bezette Arabische land. Een minderheid van 44 procent vindt dat de situatie aanleiding geeft om de troepen terug te halen. Het besluit om Irak binnen te vallen heeft overigens nog altijd de steun van 57 procent.

Tegenvaller

De uitkomsten zullen een tegenvaller zijn voor Bush die zijn Irak-beleid tot een belangrijk punt heeft gemaakt in de verkiezingscampagne. Van de ondervraagden in dit onderzoek is 47 procent in zijn algemeenheid ontevreden over het presidentschap van Bush, 43 procent is wel content.

De Democratische uitdager van Bush, John Kerry, kreeg beter nieuws. Volgens een onderzoek van de krant The Miami Herald kan hij rekenen op de steun van een ruime meerderheid van de grote Spaanstalige gemeenschap in de VS. Bijna 60 procent van de 'Hispanics' zegt voor Kerry te stemmen, 33 procent wil dat Bush aanblijft. De Spaanstaligen maken 13 procent uit van de Amerikaanse bevolking en ze zijn de grootste minderheidsgroep.

Spaanstaligen

Bij de vorige verkiezingen in 2000 kreeg de toenmalige Democratische kandidaat Gore ook de meeste stemmen van de Spaanstaligen. De zeer krappe winst van Bush destijds werd evenwel deels toegeschreven aan het feit dat hij uiteindelijk veel traditioneel Democratisch stemmende 'Hispanics' toch aan zijn kant kreeg.