WASHINGTON - Vier grote firma's gaan hun prijzen voor aids-medicijnen in ruim honderd ontwikkelingslanden aanzienlijk verlagen. De farmaceutische bedrijven berekenen voortaan eenderde tot de helft van het laagste normale tarief.

Dat is dinsdag in Washington bekendgemaakt. De stap betekent een forse stijging van het aantal arme landen dat voor goedkopere aids-medicamenten in aanmerking komt. Tot nu toe profiteerden zestien Afrikaanse en Caraïbische landen van het aids-bestrijdingsproject, dat vorig jaar oktober door de voormalige Amerikaanse president Clinton in het leven was geroepen.

Unicef en wereldbank

De uitbreiding is mogelijk doordat internationale organisaties als de Wereldbank en de VN-organisatie Unicef zich achter het initiatief schaarden. Zij stelden bijna vier miljard dollar beschikbaar voor de strijd tegen de "verwoestende" ziekte.

Het internationale farmaceutische consortium bestaat uit de Indiase firma's Hetero Drugs, Ranbaxy en Cipla and Matrix en het Zuid-Afrikaanse Aspen Pharmacare. Door een overeenkomst vorig jaar van de Wereldhandelsorganisatie WHO werd het voor ontwikkelingslanden makkelijker goedkopere versies te maken van medicijnen die zelfs in het westen als duur gelden.

Begin dit jaar bereikte de stichting van Clinton, de Clinton Foundation, dat vijf bedrijven de prijs van hun aids-tests met tientallen procenten verlaagden. Door dat akkoord kunnen tot 2009 ongeveer vijf miljoen personen in de Derde Wereld extra worden getest. Bij deze firma's gaat het om Bayer Diagnostics, Beckman Coulter, Becton Dickinson, BioMerieux en Roche Diagnostics.