CALAIS - De goederentreinen die dit weekeinde door de Kanaaltunnel van Frankrijk naar Groot-Brittannië zouden rijden, moeten enkele dagen wachten. Eerst dient een werkachterstand bij het vrachtvervoer te worden ingelopen. Die achterstand is het gevolg van een poging van 200 asielzoekers door de tunnel naar Groot-Brittannië te reizen.

De asielzoekers waren donderdag bij het vertrekpunt in Calais de tunnel binnengedrongen en legden met die actie het goederenvervoer naar Groot-Brittannië lam. De Franse spoorwegen, de SNCF, moeten daarom dit weekeinde 17 vertraagde treinen eerst laten vertrekken.

De goederentreinen die eigenlijk dit weekeinde door de tunnel zouden rijden, komen pas over enkele dagen aan de beurt. Asielzoekers proberen regelmatig via de tunnel illegaal naar Groot-Brittannië te reizen. Vlakbij de ingang van de Kanaaltunnel, in het Noord-Franse Sangatte, ligt een vluchtelingenkamp.

Eerder dit jaar eiste Eurotunnel, de exploitant van de tunnel, dat het centrum onmiddellijk zou worden gesloten. Het bedrijf voerde aan dat de veiligheid van het treinverkeer in gevaar komt doordat illegalen uit Sangatte via de tunnel Groot-Brittannië proberen te bereiken. De rechtbank in Lille wees de eis af.